Kakao kao ljekoviti i misteriozni napitak u čiju čast se održavaju ceremonije? O, da!

Kakao ceremonija. Možda ste već negdje čuli taj pojam koji djeluje prilično primamljivo. Ispijanje kakaa može biti ceremonija? Itekako!

Kada bismo svaki obrok cijenili i jeli kao da smo na nekoj svetoj i svečanoj ceremoniji, ne bi li nam život bio puno bogatiji? Da, istina je da živimo u zapadnom svijetu koji sa sobom donosi natjecateljski duh, čestu nemogućnost svjesnog jedenja, „što prije pojedeš, to ćeš više vremena imati za nešto bitnije“ i ostale zablude. Znamo da je zdravlje na prvom mjestu i da bolestan čovjek ima samo jednu želju, ali naše zdravlje, između ostalog, ovisi i o onome što jedemo i na koji način pristupamo tome što jedemo.

Pardoniram na početnoj digresiji, koju sam smatrala važnom za uvod, vraćam se na kakao. Napitak je to uz koji nas vežu uglavnom lijepa sjećanja, još od djetinjstva. Jedan je od sastojaka i omiljene svjetske slastice, čokolade. Smatra se da pravi kakao dolazi iz Južne Amerike, nekada se mijenjao za zlato i nazivao „hranom bogova“. Prepun je mineralima i vitaminima poput magnezija i vitamina C, luči hormone serotonin, dopamin i endorfin, smatra se pospješiteljem kreativnosti, potiče na akciju, ali i grije srce i otvara nas za više ljubavi. Sada zapravo nije čudno zbog čega se čokolada poklanja i za Valentinovo, jel’ da? 😉 Iako, treba naglasiti da klasična čokolada sadrži niski postotak kakaa, a i najvjerojatnije se radi o procesuiranom kakao prahu.

Za kakao ceremoniju prvi put sam saznala slučajno naletjevši na YouTube-ovu playlistu namijenjenu upravo toj ceremoniji koja sa sobom, između ostalog, donosi freestyle plesanje, slobodu pokreta, opuštenost… Djelovalo mi je dovoljno dobro da mrvicu podrobnije istražim o čemu se radi, a i kakao je moj comfort drink, uvijek uživam u njemu.

Foto: Unsplash

Kakao ceremonija smatra se jednim od najstarijih holističkih postupaka iscjeljivanja jer djeluje na balansiranje energija u tijelu, a sve u službi dobrog zdravstvenog stanja. Iako se šamanska liječenja smatraju opasnima zbog psihodeličnih iskustava i halucinacija, kod ove ceremonije to nije slučaj, što mogu potvrditi i oni koji su prisustvovali takvim ceremonijama. Kažu da „provjetrava“ um, jača osjećaj povezanosti sa sobom i drugima, gradi intimnost, zacjeljuje… U to se imala priliku uvjeriti i Tinka Ines Kalajžić, šarena i živopisna svjetska putnica iz Rijeke o kojoj ćete nešto više moći pročitati uskoro na blogu. A do tada, kako izgleda autohtona kakao ceremonija, možemo doznati od Tinke iz prve ruke:

„Skoro pa nemoguće je stići na jezero Atitlan u Gvatemali i ne saznati na ovaj ili onaj način za Keitha – osebujnog kakao šamana duge bijele brade koji na svojem imanju sadi tu magičnu biljku; 100% čisti kakao koji se tretira poput medicine, s puno poštovanja i puno predanosti.

Svakoj sjemenki kakaa pridaje se posebna pažnja, a kakao ceremonije koje Keith priprema u dvorištu svoje kuće posebno su iskustvo. Svatko u sebi nosi neku svoju priču, pa reakcije nakon ispijanja čaše tog napitka ne možeš predvidjeti.

Neki kroz pola sata briznu u plač, neki osjete potrebu za euforičnim smijehom… Neki iznova otvore svoje nasumične stare traume za koje su mislili da su prorađene, a neki pak pronađu meditativni mir i satima budu u zen stanju. Ja sam u tom popodnevu prošla kroz „roller coaster” emocija od kojih su sve naginjale ka ugodi. Jedina popratna nelagodna stvar koja se uplela u priču je bila iznimno jaka migrena koja se toliko razbuktala, da doslovno nisam mogla hodati do kuće u kojoj sam bila smještena. Srećom, u blizini se našao sobičak jednog hostela u kojem sam zaspala u roku od sekunde. Sve u svemu, nesvakidašnje iskustvo koje je naišlo bez da sam ga izričito tražila. U misiji otvaranja srca, fokusiranja uma i energetiziranja duha.“

Foto: Unsplash

Hmm, znali smo da kava (u blažoj mjeri), alkohol, različite droge na čovjeka mogu imati jači utjecaj, ali kakao? Pa, zapravo, ni ne zvuči toliko nelogično. Jer, ako možemo dobiti bolne grčeve od određene namirnice, koji nas počnu činiti nervoznima ili križobolju od nakupljenog stresa, osjećaj svježine nakon konzumiranja voćke, zašto ne bi i ispijanje organskog kakaa ostavilo nekakav utjecaj na nas? Pogotovo ako se tom ispijanju pristupa na drugačiji način, uz šamana poput Keitha, što me posebno intrigira.

A na koji se način radi ovakav svečani napitak? Na internetima piše da se 100-postotni kakao miješa s vodom, po želji se dodaje neki prirodni zaslađivač i za završni touch se dodaje pinkica kajenskog papra, chillija ili cimeta.

I iako možda i dalje zvuči pomalo apstraktno da ceremonija ispijanja ovakvog napitka može toliko utjecati na nas, da satima nakon možemo osjetiti „posljedice“, kakve god one bile, definitivno bi ovo bio prijedlog za zabilježiti si na listu životnih želja!

Jeste li i vi znatiželjni isprobati kakao na ovakav način?

Nedavne objave:

Sestre Una i Ena svojim radionicama svjesnog jedenja „Mind Food” mijenjaju percepciju prehrambenih navika modernog čovjeka

Zamislite da ste u prirodi, nalazite se za predivno uređenim stolom, sjedite na zemlji, u neposrednoj blizini čujete ptičice, netko vam stavlja povez na...

Sudar mikrosvemira – Svijete, odabrala sam da te volim, iako mi se često baš gadiš

Meni je u mom mikrosvemiru superiška. No, svakodnevno se taj mikrosvemir susretne s drugim mikrosvemirima. Nerijetko se sudare, a znate kako to biva sa...

RAZGOVOR S ASTROLOGOM URANOVIM DJETETOM ILITIGA KBZ-om: „Brzo mi je postalo naporno objašnjavati da astrologija nije ćiribu ćiriba, pa sam počeo lagati da radim...

Sve vam je počelo dok sam bila tamo negdje u nižim razredima osnovne škole. U sklopu jednog Večernjaka poklonili su tablicu s izračunom podznaka,...